Spajaju se Alfa i Eurobanka EFG

Bez autora
Oct 26 2011

Grčke Alfa banka i Eurobanka EFG spojiće se 1. decembra, čime će kapital nove banke biti uvećan na 146 milijardi evra. Posle fuzije te dve grčke banke, nova banka će biti među najačima u evrozoni, a na srpskom tržištu druga po snazi poslovanja. Alfa i Eurobank će se spojiti putem zamene deonica u vrednosti 1,25 miliona evra, što će biti praćeno investicijom Katara od 500 miliona evra konvertibilnih obveznica. Odnos zamene deonica biće 7 Eurobank deonica za svakih 5 Alfa Bank deonica. Nova Alfa Eurobanka imaće ukupno 8 miliona korisnika u 10 zemalja jugoistočne Evrope. Depoziti će u totalnom iznosu dostići vrednost od 80 milijardi evra, sa ukupnom imovinom od 150 milijardi evra. Eurobank EFG Grupa je evropska bankarska organizacija sa ukupnom aktivom od 81.9 mld evra i zauzima vodeću poziciju u Bugarskoj, Rumuniji i Srbiji. Eurobank EFG Grupa prisutna je u 10 zemalja: Grčka, Bugarska, Srbija, Rumunija, Turska, Poljska , Ukrajina, Velika Britanija, Luksemburg i Kipar. Članica je EFG Grupe, internacionalne bankarske grupacije zastupljene u preko 40 zemalja.

Spajaju se Alfa i Eurobanka EFGGrčke Alfa banka i Eurobanka EFG spojiće se 1. decembra, čime će kapital nove banke biti uvećan na 146 milijardi evra, izjavio je Đorđo Pradeli.

Glavni ekonomista međunarodnih operacija Eurobanke EFG grupe Đorđo Pradel rekao da će posle fuzije te dve grčke banke, nova banka biti među najačima u evrozoni, a na srpskom tržištu druga po snazi poslovanja.

Alfa i Eurobank će se spojiti putem zamene deonica u vrednosti 1,25 miliona evra, što će biti praćeno investicijom Katara od 500 miliona evra konvertibilnih obveznica. Odnos zamene deonica biće 7 Eurobank deonica za svakih 5 Alfa Bank deonica. Nova Alfa Eurobanka imaće ukupno 8 miliona korisnika u 10 zemalja jugoistočne Evrope. Depoziti će u totalnom iznosu dostići vrednost od 80 milijardi evra, sa ukupnom imovinom od 150 milijardi evra.

Eurobank EFG Grupa je evropska bankarska organizacija sa ukupnom aktivom od 81.9 mld evra i zauzima vodeću poziciju u Bugarskoj, Rumuniji i Srbiji.

Eurobank EFG Grupa prisutna je u 10 zemalja: Grčka, Bugarska, Srbija, Rumunija, Turska, Poljska , Ukrajina, Velika Britanija, Luksemburg i Kipar. Članica je EFG Grupe, internacionalne bankarske grupacije zastupljene u preko 40 zemalja. Grupa zapošljava više od 20.000 ljudi i nudi svoje proizvode i usluge preko široko rasprostranjene poslovne mreže od preko 1600 filijala, prodajnih mesta i alternativnih distributivnih kanala.

Eurobank EFG u Srbiji, postala je operativna marta 2003. Godine, nakon akvizicije Postbanke od strane Eurobank EFG Grupe.

Od momenta započinjanja svojih poslovnih aktivnosti u Srbiji pa do danas, Eurobank EFG je investirala preko 500 miliona evra u svoju tehničku i operativnu infrastrukturu, kao i u regrutovanje visoko stručnih kadrova, razvoj modernih i fleksibilnih bankarskih proizvoda i usluga harmonizovanih prema potrebama i očekivanjima klijenata.

Eurobank EFG Grupa je od marta meseca 2006. godine postala i vlasnik Nacionalne štedionice - banke a.d. Nakon pravnog pripajanja Nacionalne štedionice banci Eurobank EFG, kreirana je Eurobank EFG a.d. Beograd.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik